Ord og uttrykk

Dette er en oversikt over ord og uttrykk som vi bruker i bloggen. Oversikten vil bli oppdatert ved behov. Dersom vi bruker ord du ikke forstår, som ikke er forklart her, setter vi pris på å få en tilbakemelding om dette.

Gambling

Dersom du må betale for å delta i et spill, det er mulig å vinne en premie og vinneren kåres på en helt eller delvis tilfeldig måte, er spillet å regne som gambling, og du må følge reglene i pengespill-lovgivningen. I Norge må du ha tillatelse fra Lotteritilsynet for å kunne tilby gambling.

Dataspill

Dataspill er spill som spilles ved hjelp av elektronisk utstyr. Betegnelsen brukes oftest om programmer som kjøres på en dedikert spillmaskin eller en datamaskin, enten en personlig datamaskin eller en server.

E-sport

E-sport eller elektronisk sport er elektroniske konkurranser i dataspill hvor utøverne spiller mot hverandre, som regel med pengepremier til de sterkeste utøverne. Mange konkurranser blir streamet online, og følges av tusenvis av tilskuere.

Virtual Reality (VR) – virtuell virkelighet

Virtuell virkelighet er en illusjon, vanligvis generert ved hjelp av ulike typer informasjonsteknologi, som gir brukeren en opplevelse av å befinne seg på et annet, oppdiktet eller virkelig sted.

Illusjonen behøver ikke å være komplett, men den må være tilstrekkelig naturtro til at brukeren kan leve seg inn i den ved hjelp av naturlige sanser og ferdigheter.

Augmented Reality (AR) – utvidet virkelighet

Spillet Pokemon Go ble lansert i 2016 og viste verden hva AR-teknologien kan brukes til i spillsammenheng. Teknologien som er brukt kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data, som grafikk, video, tekst og lyd. Spilleren får et ekstra lag med informasjon lagt utenpå virkeligheten. AR kan konstrueres med de samme virkemidlene som benyttes i VR, men skiller seg fra disse ved at hensikten er å tilføre opplevelser og handlingsmuligheter, ikke å sette brukeren til et helt annet sted.

Kryptovaluta

Ulike former for digital valuta som bruker blokk-kjedeteknologi for å sikre transaksjonene. Den mest kjente form for kryptovaluta er Bitcoin.

Skins

Skins er vanligvis våpen, utstyr og klær i dataspill, og kan kjøpes eller vinnes inne i spillet. Spillene har ulike løsninger for om, og hvordan, skins kan omsettes.

Skinsbetting

Det eksisterer egne nettsider der du kan satse og vinne skins. Dette kan gjennomføres som rene lotterier, eller som oddsspill på e-sportarrangement. Skins som kan omsettes utenfor nettsiden/dataspillet, vil derfor kunne utgjøre et innskudd eller en gevinst etter lotteriloven.

Loot boxes

Digitale kister, pakker eller lignende som inneholder tilfeldige belønninger som kan brukes i spillet. Belønningene kan blant annet bestå av gjenstander, spillvaluta og kosmetiske oppdatering.